Wednesday, January 14, 2009

petua menghilangkan parut chicken pox

since i just recover from chicken pox and the scar is still there so lets talk about how to remove the chicken pox's scar... i google it from internet (mata tgh sepet giler time ni akibat ubat batuk + flu)..


petua menghilangkan parut campak:

1. pada tanda yg berlubang, sapukan bahagian dalam kulit pisang. Lendir pd kulit pisang dipercayai boleh menyembuhkan parut tersebut. Amalkan setiap hari. Manakala pd tanda hitam, kisar kacang hijau sehingga menjadi debu dan sapu pd bhg tersebut seperti bedak

2. Parut sebiji jagung muda sehingga lumat dan sapukan pada bekas campak. amalkan selama beberapa hari

3. Menggunakan tomato. Caranya selain dimakan, bagus juga digosokkan isi tomato tu pada muka dan dibiarkan seketika sebelum dicuci.

4. menggunakan lotion atau gel yg mengandungi vitamin e atau produk menghilangkan parut yg ada dijual di farmasi. recommended brand: bio oil, gel vitamin E jenama organic aid, krim Mederma. utk disapu pd bahagian parut

5. Makan vitamin E. boleh didapati di farmasi atau klinik. Pengambilan vitamin E ini hendaklah rujuk kpd tuan doctor terlebih dahulu.

6. tumbuk kulit kayut manis sampai hancur seperti serbuk...lepas tu bancuh ngan air biasa...jgn terlalu cair...kemudian sapu kat tmpt yg parut tu...amalkan selalu

7. Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Ulangi selama tiga hari.

8. lumur asam jawa pada parut tu... biar sampai kering... memang pedih sikit... dah kering baru bilas...

9. ambil serbuk teh yg telah digunakan dan tenyeh pada parut.

10. yg paling PENTING, elakkan drp mkn KICAP

[reminder: petua2 ini hendaklah dilakukan selepas pulih dr dmm campak, iaitu selepas campak2 sudah kering dan memerlukan kesabaran serta konsistensi yg tinggi.]

Insyaallah parut akan hilang...


'Di mana ada jalan di situ ada kemahuan'

14 comments:

yc cha said...

TQ... nice petua......

Abdul Farique said...

tension betull....dah sebulan msih x hilang

Anonymous said...

bole pilih mna2 jak kan?

wany said...

hurmm..berkesan kew..i kne dkat muke n tgn .. bru sminggu...

hanis said...

knpe kicap meniggalkan parut hitam kpd kulit

Anonymous said...

nur :
btul 2 npe kicap xleh mkn ea?sbb htam ke?padahal dibuat dari soya..kalau sebab kicap hitam maknaye jenis yang berwana hitam mmg xleh makn la...ikan patin hitam,ikan keli hitam

~Nur Zulaiha~ said...

parut blubang betul2 boleh hilang ker??

memang boleh bsabar tapi takut kalau kesannya tak boleh hilang..

Http://nurzulaiha.blogspot.com

GOLD FINGER said...

i tgh kena cikenpox ni..oh azabnya..copy your petua ni..thanks

ana said...

salam kakak saya baru lepas kena chinkenpox lepas seminggu tanda chinkenpox hilang..saya dah beransur pulih tapi saya makan kicap..boleh ke kak?sebab tanda kat muka makin hitam..

Anonymous said...

tp parut c.pox sy dh dkt stahun. leh ilang lagi ke?

Hidayaty78 said...

Salam petua yang menarik..sebab saya nak cepat dia hilang saya gunakan pelbagai jenis produk tapi ikut susunan dia la..masa dia tengah bernanah..masa dah kering dan masa dia dah tanggal dari muka..ini video saya cara nak hilangkan parut tu..nak explain panjang sangat.

http://www.youtube.com/watch?v=qNXeqVJZe-s&feature=results_main

erica said...

sy ambik vit e tablet n vit e oil.. dh semiggu tp masih xbek2... ;((

Rinihafzah abdul rahim said...

As salam..nice blog awak..salam perkenalan..saya suka baca..jom baca entry blog saya pasal parut chicken pox :)
http://rinnran.blogspot.com/2013/09/herbal-blend.html

~HAWA~ said...

Hi all...

sorry for the silentness...
Am busy handling 2 babies in house currently :)

Parut chicken pox ni amik masa ckit nk hilang...

what i did, masa kene tu, tak garu langsung tang muka lah sbb selalu beringat...tang lain mmg tak peduli lah..huhu & alhamdulillah, muka tu bebas sepenuhnya dari parut compare to other area :)